AKTUELNO

Predbračni ugovori regulišu imovinske odnose između partnera kako u sadašnjosti tako i u budućnosti

Šta je predbračni ugovor i šta sve treba da znamo o ovom dokumentu objasnio je advokat Aleksandar Petrović, koji je za emisiju “Novo jutro” na Televiziji Pink rekao da je interesantno da predbračni ugovori regulišu imovinske odnose između partnera kako u sadašnjosti tako i u budućnosti.

- Tu instituciju reguliše lirski zakon, a to je porodični zakon koji reguliše porodicu kao osnovnu ćeliju našeg društva, a za bračni ugovor vezana je jedna ozbiljnost koju naš narod nije u dovoljnoj meri prihvatio. Da bismo razumeli bračne i predbračne ugovore moramo da znamo o kakvoj se imovini radi, kako je zakon deli. Porodični zakon deli imovinu na posebnu imovinu koju unosi jedan od bračnih partnera u bračnu zajednicu, i zajedničku imovinu koju stiču tokom trajanja bračne zajednice – objašnjava Petrović.

On je rekao da se prema zakonu u slučaju razvoda braka sitniji pokloni ne vraćaju, samo krupniji. Neki teoretičari smatraju da su bračne ugovore izmislili bogataši da bi zaštitili svoju imovinu.

- Ja ne mogu sa tim da se složim iz moje prakse. Moja preporuka je da treba sačiniti predbračni ili bračni ugovor – savetuje Petrović.

Naveo je i primer iz prakse, slučaj u kome su se dvoje venčali, sazidali dvospratnu kuću, odgajili decu i onda je žena tužila muža za jednu polovinu kuće, kao njen doprinos u sticanju zajedničke imovine.

- Nakon što sam ga saslušao, savetovao sam mu da njoj prepiše jednu trećinu suvlasništva kuće. Razlog za to je bio što je on kao posebnu imovinu dobio novac od svojih roditelja da kupi zemlju na kojoj su oni kasnije zidali kuću. Prvostepeni sud je ignorisao taj naš predlog i doneo odluku po pola, a Viši sud je po žalbi vratio da se ispita ta činjenica i nakon postupka. Tri, četiri godine je trajao taj slučaj. Za njih bi bilo korisno da su imali taj bračni ugovor – navodi Petrović.

Kako kaže Petrović, ako jedan od bračnih drugova dobije premiju na lutriji, oni treba da je podele na pola, osim ako ne se dokaže da je tiket, listić uplaćen iz svoje posebne, lične imovine.

#Advokat

#Aleksandar Petrović

#Brak

#ugovor

'